Subsidie Praktijkleren

Ter vervanging van de WVA Onderwijs is sinds 1 januari 2014 de nieuwe Subsidieregeling Praktijkleren van kracht. Deze regeling stelt een subsidiebedrag van maximaal € 2.700,- per student per studiejaar beschikbaar voor de werkgever, wanneer een werknemer een (geaccrediteerde) duale of deeltijd opleiding volgt. Deze subsidie is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van de student.

De Ad en hbo opleiding Verkeerskunde van NOVI Verkeersacademie komen in aanmerking voor deze regeling.

Voor de 2-jarige Associate degree opleiding kan het subsidiebedrag dus oplopen tot maximaal
€ 5.400,- voor de werkgever per student. Voor de 4-jarige hbo opleiding is het maximale bedrag € 10.800,- per student.

De werkgever kan de aanvraag digitaal indienen voor 15 september na het studiejaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Klik hier voor informatie of kijk op de website van het rvo.

Belastingvoordeel voor werknemers

Indien u de studiekosten zelf moet betalen, kunt u een deel van de kosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Het gaat dan om bijvoorbeeld lesgeld en de kosten van studieboeken.

Voor meer informatie over aftrek studiekosten gaat u naar de website van de belastingdienst: berekening aftrek studiekosten.

Financiering uit fondsen

Diverse sectoren bieden fondsen aan voor (hbo) opleidingen. Per sector gelden verschillende bedragen en criteria. Dat kan uiteenlopen van € 400,- tot € 3.000,- per opleiding.
Een overzicht van alle fondsen met gegevens is te vinden op de website van Opleiding & Beroep.

Een aantal voorbeelden:

Rijksoverheid: A&O fonds - scholingsregeling 'Blik vooruit'

Is uw werk nog hetzelfde als drie jaar geleden? Wilt u uw loopbaan een andere wending geven en wilt u weer eens iets nieuws leren? Maak dan gebruik van de regeling Blik vooruit! Lees hieronder meer over de voorwaarden in het kort of download het complete document onderaan het artikel. U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier op www.blikvooruit.aofondsrijk.nl.

Gemeenten: A+O fonds

‘Gemeenten stimuleren om kennis daadwerkelijk toe te passen en te verankeren in de praktijk’. Dat is waar het A+O fonds Gemeenten zich op richt met haar subsidieregelingen. Het resultaat? Organisaties en personen die optimaal functioneren binnen de gemeentelijke sector.