Ga snel naar:

Interviews juni 2013

Je moet duizendpoten als verkeerskundige
Kort na zijn opleiding bij NOVI Verkeeracademie is Bart Klinkien verkeerskundige geworden bij de gemeente Schinnen. “Je moet duizendpoten als verkeerskundige. Je zit dichtbij de politiek en wordt veel betrokken bij allerlei vraagstukken. Het ene moment denk ik mee met een casus op het gebied van ruimtelijke ordening, het andere moment heb ik een bijdrage aan een beleidsnota. Er wordt tijdens overleggen verwacht dat je – naast de wethouder – een directe inbreng hebt en vragen kunt beantwoorden. De bagage die ik tijdens de opleiding  bij NOVI Verkeersacademie heb verworven, geeft me mentale rust. Je ontwikkelt niet alleen een bepaald denkniveau, maar krijgt ook vertrouwen dat je complexe opdrachten voor elkaar krijgt”.
 
Andere denkwijze
Ook Jan Rouw, medewerker beleidsuitvoering Verkeer bij Gemeente Overbetuwe merkt dat zijn denkwijze is veranderd. “Ik heb geleerd om problemen in een breder kader te plaatsen. Eerst was ik meer gefocust op de oplossing. Nu verken ik beter de probleemstelling: wat is precies het probleem? Waar gaat het eigenlijk over? Wat is de meerwaarde van wat ik wil gaan doen?”. Jan werkt veel samen met beleidsmedewerkers op het gebied van groen, wegen en stedebouw. “Vanaf het 3e jaar in de opleiding moesten we stukken schrijven die verder gaan dan verkeer. Die bredere benadering helpt mij nu om samen met mensen van andere disciplines te komen oplossingen waar iedereen zich in kan vinden”.
 
Andere functie
Beide mannen hebben tijdens of kort na de opleiding een andere functie gekregen. “Al tijdens de opleiding heb ik het vertrouwen en de mogelijkheid gekregen om iets anders te gaan doen binnen de gemeente”, aldus Jan Rouw. De begeleiding van mijn leidinggevende en de samenwerking met mijn nieuwe collega’s hebben mij enorm geholpen”. Toen Bart startte met zijn opleiding, was hij werkzaam bij Gemeente Weert als verkeerskundig ontwerper en projectleider. “Tijdens je studie ontwikkel je tegelijk verder op je werkplek. Dat wordt gezien. Ik ben echt een generalist en mag nu als verkeerskundige van alles oppakken”.
 
Van operationeel naar strategisch niveau
Ben Luinge kan hierover mee praten. “Eerst werkte ik als ontwerper en operationeel werkvoorbereider. De opleiding bij NOVI Verkeersacademie heeft mij verdere verdieping en verbreding gebracht. Nadat ik al jaren op verkeerskundig gebied werkzaam ben geweest, bedacht ik ‘Wat doe ik over 10 jaar?’ In mijn functie destijds zat geen groeimogelijkheid meer. Met de deeltijdopleiding HBO Verkeerskunde heb ik in 2009 meer kansen op de arbeidsmarkt gekregen, wat resulteerde in een functie bij de gemeente Slochteren als beleidsmedewerker Verkeer en Civiel. Nu adviseer ik collega's en het gemeentebestuur op strategisch niveau. Daarnaast beoordeel ik ontwerpen vanuit meerdere disciplines”.
 
Goede herinneringen
De drie ex-studenten hebben goede herinneringen aan de opleiding. “Juist in de pauze en tijdens de lunch praat je met vakgenoten van velerlei verschillende organisaties en hebben we ervaringen kunnen uitwisselen. Ook lopende zaken en vragen hebben we onderling goed kunnen bespreken en een richting kunnen geven. Ook hebben we interessante discussies gevoerd”. Ben vertelt dat de jongste student in zijn groep 26 jaar was en de oudste 56. “Dat bevestigt mijn motto: je bent nooit te oud om te leren”. Bart Klinkien beaamt dat: “Ik blijf niet alleen bezig met mijn eigen ontwikkeling, ik haal inmiddels ook veel voldoening uit het coachen van nieuwe collega’s”.