Ga snel naar:

Rob van Baal

In mijn studentenjaren heb ik de kans gehad, maar niet gegrepen om een wo of hbo studie te voltooien. Na het vwo heb ik eerst een jaar sociale geografie gestudeerd. Toen ben ik een jaar gaan werken. Daarna ging ik weer studeren. Dit keer de studie verkeer, logistiek en planologie aan de NHTV. Na een jaar heb ik de overstap gemaakt naar het mbo in Tilburg, naar de studie verkeer en stedenbouw. Deze opleiding heb ik wel afgerond.

Meer carrièrekansen met een HBO diploma
Mijn eerste baan was ontwerper verkeersmaatregelen bij Van de Linden verkeerstechniek (tegenwoordig Heijmans). Na vijf jaar te hebben gewerkt als ontwerper, een jaar als werkvoorbereider heb ik in 2006 de overstap gemaakt naar Van Rens Mobiliteit. Ik ben daar gestart als projectleider Ontwerp en Advies. Ik had nog altijd geen hbo diploma, alleen een post-hbo verkeerskunde. Dit beperkte mijn carrièrekansen. Daarom ben ik de hbo opleiding Verkeerskunde aan NOVI Verkeersacademie gaan volgen.

Sleutel tot succes
 In 2013 haalde ik mijn diploma. Mijn studie heeft me een aantal prachtige inzichten en competenties opgeleverd.  Het belangrijkste inzicht: de sleutel tot succes ligt bij je zelf. Jij bent degene die het stuur in handen heeft en bepaalt welke kant je op gaat. Natuurlijk zorgen ‘files’ en ‘drempels’ voor oponthoud. En moet je wat geluk hebben in de afslagen die je neemt.

Denken als een HBO-er
Ik heb bij NOVI Verkeersacademie geleerd het geheel te overzien. Denken als een hbo-er betekent: in staat zijn om een probleem af te pellen en met onderbouwde oplossingen te komen. Het betekent ook durven te twijfelen: ga niet te makkelijk mee met de stroom en beschouw gegevens niet te snel als waarheid, zoek uit wat het échte probleem is. Richtlijnen zijn een hulpmiddel. Durf je gezond boerenverstand te gebruiken om creatief te zijn.

Medewerkers motiveren
Ik geef nu leiding aan elf professionals: zes ontwerpers, een planschrijver, een verkeersmanager, een adviseur verkeersmanagement en twee specialisten. Als een van hen over een ijzeren discipline beschikt, zal ik hem of haar zeker motiveren om ook de stap te zetten. In het verleden heeft een van mijn teamleden al gestudeerd aan NOVI Verkeersacademie, hij heeft toen ook een stap in zijn loopbaan gemaakt.

Rob van Baal
Senior adviseur, Van Rens Mobiliteit